GSPEED Norge

Hjem » Dekkinformasjon

Dekkinformasjon

Den viktigste informasjonen du finner på siden av dekket er dekkstørrelsen. Størrelsen angis som en serie med tall og bokstaver, som for eksempel 195/55 R16 87V:

195 = Bredden på dekket i mm.
55 = Høyde/bredde forhold på dekket
R = Radial dekk
16 = Felgdiameter i tommer
87 = Lasteindeks
V = Hastighetskode

De to første tallene i informasjonen viser til dekkets bredde og profilen.
I dette tilfellet viser vi dekk som er 195 millimeter brede. Dekkprofilen viser til forholdet mellom dekkets høyde og bredde. I dette tilfellet er høyden på dekket 55% av segmentbredden.
Bokstaven R står for radialdekk. Alle personbildekk som selges i Norge i dag er radialdekk.
Det etterfølgende nummeret 16 angir felgdiameteren i tommer som dekket passer til.
Tallet 91 er lasteindeksen (Load Indeks). Bokstaven V er dekkets hastighetsindeks, altså dekkets anbefalte maks. hastighet.


DOT-MERKING
For at man skal kunne sjekke alder på dekket, benytter de fleste dekkfabrikanter en felles merking som kalles DOT-kode, og du finner også den på dekkets sidevegg. DOT-merkingen på dekksiden oppgir hvor dekket er produsert og hvor gammelt det er. De to første sifrene angir hvilken fabrikk som har produsert dekket, mens de fire siste sifrene angir produksjonstiden. Eksempel nedenfor viser de siste sifrene 2616 som betyr at dekket produsert i uke 26 i år 2016.

ALDER PÅ DEKK
At dekk er ferskvare og blir steinharde etter noen år, er en myte. Bildekk kan derfor fint oppbevares i flere år uten at det går ut over dekkegenskapene.

I «gamledager» stemte dette noe mer, men dagens bildekk inneholder ulike materialer og gummiblandinger med spesifikke egenskaper som skal hjelpe til å holde dekket mykt lenger. Et dekk som har vært lagret riktig i 3-4 år og som ikke har vært montert eller vært tatt i bruk, har mer eller mindre samme mykhet og egenskaper som et splitter nytt dekk. Det forutsetter at dekk er oppbevart riktig, det vil vi si mørkt, tørt og kjølig. Når dekket monteres, fylles med luft og så tas i bruk, begynner aldringsprosessen. Når dekket er montert utsettes det for temperatursvingninger (luften i dekket varmes opp og kjøles ned), det utsettes for UV stråling fra solen, vær, saltet på veiene og andre eksterne faktorer. Når dekkes vaskes og legges i garasjen eller boden etter sesongen er over, bremser aldringsprosessen opp litt. Det viktigste er derfor å tenke over hvor lenge dekkene har vært i bruk – ikke når de ble produsert. Dekk regnes faktisk som ferskvare opptil tre år etter de ble produsert, og det er helt vanlig at dekkforhandlere selger dekk som har blitt produsert for både ett, to og tre år siden.

Nye dekk behøver ikke å være nye, så lenge de ikke er brukt og oppbevart riktig. Les mer i artikkelen nedenfor.

https://www.tv2.no/a/11426431/


EU DEKKMERKING
EU dekkmerking er en ny obligatorisk dekketikett for alle dekk produsert etter november 2012, for på denne måten kunne gi en standard informasjon om rullemotstand/drivstofforbruk, våtgrep og utvendig støy. Dekketiketten har til hensikt å gi sluttbruker bedre informasjon om dekket, slik at valget skal bli enklere ved kjøp av nye dekk.

EU dekkmerking vil gjøre det enklere å sammenligne ulike dekktyper. Eu dekkmerking omfattes av tre egenskaper: drivstofføkonomi, våtgrep og ekstern dekklyd.




LUFTTRYKK I DEKK
Riktig lufttrykk er en svært viktig faktor for trygg og sikker kjøring. Som en tommelfingerregel anbefales det å kontrollere lufttrykket en gang i måneden. Det bør også sjekkes i forkant av lange turer. Har du 5 psi for lite luft øker forbruket med 5%. Har du 30% for lite luft øker slitasjen med 50%. Et dekk med 0,5 bar for lavt trykk kan redusere dekkets levetid og øker drivstoff-forbruket med ca 6 prosent på grunn av høyere rullemotstand. Merk at det ikke er dekket som avgjør hvilket lufttrykk du skal ha, men bilen. Uansett hvilke egenskaper dekket har i utgangspunktet, er korrekt lufttrykk nødvendig for at dekket skal yte optimalt.

Husk at temperaturen påvirker dekktrykket. I kaldt vær må dekktrykket være høyere enn i varmt vær. Fordi kjøring varmer opp dekkene skal du ikke justere dekktrykket rett etter kjøring. For å få et pålitelig resultat må lufttrykket måles på kalde dekk. Husk også å kontrollere dekktrykket på reservedekket regelmessig.

For å finne riktig lufttrykk er det flere steder du kan lete. Mange biler er utrustet med et klistremerke eller en plakett som viser bilprodusentens anbefalte lufttrykk. Informasjonen finner du vanligvis på nedre del av dørkarmen på bilens førerside, ved dørlåsen på førerdøren, på innsiden av drivstofflokket, i hanskerommet eller i motorrommet. I tillegg finner du vanligvis anbefalt lufttrykk i bilens instruksjonsbok.


REGLER OG RÅD OM DEKK
Mønsterdybde: 1,6 eller 3 mm?
Norsk lov sier minimum 1,6 mm mønsterdybde for sommerdekk. For vinterdekk kreves det minimum 3 mm. Dette gjelder for personbil, lett lastebil og buss opp til 3.5 tonn. Det anbefales at man skifter både sommerdekk og vinterdekk ved minimum 4 mm mønsterdybde, for å sikre tilstrekkelige egenskaper på våt vei, noe det er mye av i Norge, også om sommeren. Dekk med under 4 mm mønsterdybde mister sine opprinnelige dreneringsegenskaper for vann, snø og slaps, og bør byttes.

Når kan man bruke piggdekk?
Fra 1. november og til og med første helg etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk i Norge. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode 15. oktober til og med 31. mars. Det er tillatt å bruke piggdekk også utenom denne perioden når vær- og føreforhold tilsier dette.

Når må man bruke vinterdekk?
Det er du som sjåfør som til enhver tid er ansvarlig for å ha forsvarlige dekk på bilen, som også er tilpasset årstidene. Vinterdekk er obligatorisk når vær- og føreforhold tilsier dette. Dette gjelder personbiler, lette lastebiler og busser opp til 3,5 tonn, samt tilhørende tilhenger. Det anbefales at du alltid kjører med vinterdekk når det er fare for is på veien – for din og andres sikkerhet.

Helårsdekk
Dessverre finnes det ingen dekk som er spesielt sikre å bruke året rundt. Det finnes vinterdekk som er laget for det sentraleuropeiske markedet, og som ofte markedsføres som helårsdekk. Disse dekkene er konstruert først og fremst for kjøring på bare og våte veier, og noe på snødekte veier. Dekkene er ofte klassifisert som høyhastighetsdekk, og har en gummiblanding som er ugunstig for norske vinterveier – spesielt grep på is og snø samt sidegrep er svekket. På sommeren slites disse dekkene mye raskere enn vanlige sommerdekk, og har dessuten vesentlig dårligere våtgrep enn ordinære sommerdekk. Merkingen M+S: M+S var en merking som kom for en god del år siden for å differensiere mellom vanlig ribbede dekk og dekk med knaster. Over tid ble M+S en standard merking som sa at dekket hadde en viss «helårs»-kvalitet. Denne merkingen er veldig en-dimensjonell og sier kun noe om funksjonen i hardpakket snø og søle. Det måler ikke egenskapene til dekket på is, sørpe eller egenskaper på tørr, kald asfalt. Gummiblandingen er gjerne av sommertype og blir hard ved lav temperatur (under 10 grader celsius). Et dekk merket M+S er altså ikke ensbetydende med vinterdekk. For å øke trafikksikkerheten for alle: bruk sommerdekk på sommeren og vinterdekk på vinteren.

M+S MERKING

Denne merkingen krever ingen testing eller godkjenning. Dekket er spesielt designet for søle og snø (vinter). MS, M & S, M.S og M-S er også tillatt.

FJELL/SNØKRYSTALL LOGO / ALPE LOGO
Denne merkingen krever testing og godkjenning. Dette er en såkalt utendørs test utført under autentiske forhold ved å bremse på snø og sammenligne dekkets grep med et referanse dekk. Hvis dekket klarer kravene til testen, kan det merkes med den såkalte Alpe logoen (et tre-toppet fjell med et snøfnugg) på sideveggen. Dekk merket med dette har egenskaper som fungerer bedre på is, snø, sørpe og kaldt vær i forhold til et dekk uten merket. Et dekk med gummiblanding spesifikt for vinterbruk, holder på mykheten i dekket selv ved lave temperaturer (minusgrader). Den gamle vinterdekk merkingen ‘M + S «vil fortsatt bli brukt, men dette merket alene betyr ikke at dekket er testet eller typegodkjent i henhold til de nyeste kravene.


LAGRING AV DEKK
Riktig oppbevaring og lagring av dekkene dine forlenger levetiden. Det er ikke likegyldig hvordan dekkene blir lagret. Helst bør de lagres mørkt, tørt og kjølig. Fremfor alt må de ikke utsettes for sollys under lagring, det vil fremskynde aldringsprosessen av dekkene kraftig. Det optimale er å lagre dem på felg, hengende. Eventuelt kan de stables liggende. Dekk uten felg bør lagres stående. Dekkene bør ikke lagres i nærheten av, eller komme i kontakt med løsningsmiddel, olje eller smøremiddel.

Vask dekkene
Før du setter vekk dekkene for sesongen bør både dekk og felger rengjøres skikkelig. Fjern eventuelle steiner eller rusk som har blitt fanget i dekksmønsteret.

Sjekk lufttrykket
Sjekk også at lufttrykket er normalt. Det lønner seg å fylle mer luft i dekkene en hva som er normalverdier, dette fordi det siver luft av dekkene i løpet av lagringen. Riktig lufttrykk er også viktig for å beholde profilen på dekkene.


DEKK-KALKULATOR
Spørsmål som ofte går igjen, er hvilken dekkdimensjon er den største jeg kan få på bilen min uten at det vil subbe? De fleste biler klarer opptil 5% økning i rulleomkrets, mens andre igjen får problemer ved bare et par prosent økning. Det er to ting man må huske på når man skal måle hvor mye klaring du har med dekkene du har på i dag i forhold til nye større dekk: Klaring ved sving / lagt om maks på rattet og klaring ved maks fjæring. For å hjelpe til med å finne ut av dette kan man bruke en dekk-kalkulator og her er en norsk variant http://www.dekkalkulator.com/?page=tire. Vær obs på at denne kalkulatoren ikke har helt korrekte mål, STRO boken derimot har dette.

Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften) – fra Lovdata

  • Sporviddeendringen må ikke overskride det som er tillatt av kjøretøyfabrikanten eller godtatt av TÜV (Technische Überwachungs Verein) i Tyskland for vedkommende motorvogn. Det kan kreves dokumentert at sporvidde eller innpresning er tillatt. Dokumentasjon i form av ABE (Allgemeine Betriebserlaubnis) for felg eller utdrag (kopi) av TÜV Raderkatalog eller separat TÜV godkjenning godtas.
  • Plassforholdene i hjulhuset må være tilstrekkelige slik at dekk og/eller felg ikke kommer i kontakt med kjøretøydetaljer ved fullt styreutslag og/eller maksimale fjæringsbevegelser.
  • Rulleomkretsen på hjulene må holdes innenfor ± 5% av rulleomkretsen på de hjul som kjøretøyet normalt er utstyrt med fra kjøretøyfabrikanten.
  • Dekkene må være godkjent for en belastning som minst tilsvarer kjøretøyets tillatte aksellast.
  • Dekkene må være beregnet for minst den maksimale hastighet kjøretøyet er konstruert for. For vinterdekk er det tilstrekkelig at dekkene er beregnet for 160 km/t. For kjøretøy som lovlig kan benytte C- eller LT-dekk, er det tilstrekkelig at vinterdekkene er beregnet for 130 km/t.
  • Felg og dekk må passe sammen i henhold til STRO-normen.
  • Det må ikke brukes mellomlegg/plate/«spacer» som øker sporvidden med mindre kjøretøyfabrikanten har tillatt dette eller det foreligger dokumentasjon som nevnt i nr. 6.1 a.
  • Dekkene må ha samme dimensjon. På kjøretøyer som originalt er utstyrt med dekk av ulike dimensjoner foran og bak skal størrelsesendringen være lik. Ved endringer utover dette må kjøretøyfabrikantens tillatelse foreligge eller det må foreligge dokumentasjon som nevnt i nr. 6.1 a.
  • Dersom kjøretøyets originale felger er skiftet ut med andre stål- eller lettmetallsfelger, skal disse enten være merket med innpresning eller det skal medfølge dokumentasjon for innpresning i kjøretøyet.

GSPEED NORGE MEDLEMSSERVICE
Vi tilbyr våre medlemmer et stort spekter av tjenester og assistanse:

  • Teknisk/faglig veiledning og rådgivning
  • Rabattordninger og medlemsfordeler
  • Assistanse og servicetjenester
  • Maskin- og motorhjelp
  • Verdivurdering
  • Hjelp til og finne/skaffe reservedeler
  • Kontakt nettverk av bedrifter/forhandlere
  • Tilgang på bruksanvisninger, bilder, skisser, tegninger, bruks manualer, delelister/kataloger, verkstedmanualer,
    diverse kurs, garanti, service og reparasjons manualer, informasjon og veiledning m.m.

KONTAKT OSS
Send oss gjerne en epost eller ta kontakt på telefon.

Telefon: (+47) 932 83 332


Epost: post@gspeed.no

Fornøyde medlemmer
er vår beste referanse!