GSPEED Norge

Hjem » Innlegg » Dekkinformasjon – merking

Dekkinformasjon – merking

Arkiv

Den viktigste informasjonen du finner på siden av dekket er dekkstørrelsen. Størrelsen angis som en serie med tall og bokstaver, som for eksempel 195/55 R16 87V:

195 = Bredden på dekket i mm.
55 = Høyde/bredde forhold på dekket
R = Radial dekk
16 = Felgdiameter i tommer
87 = Lasteindeks
V = Hastighetskode

De to første tallene i informasjonen viser til dekkets bredde og profilen.
I dette tilfellet viser vi dekk som er 195 millimeter brede. Dekkprofilen viser til forholdet mellom dekkets høyde og bredde. I dette tilfellet er høyden på dekket 55% av segmentbredden.
Bokstaven R står for radialdekk. Alle personbildekk som selges i Norge i dag er radialdekk.
Det etterfølgende nummeret 16 angir felgdiameteren i tommer som dekket passer til.
Tallet 91 er lasteindeksen (Load Indeks). Bokstaven V er dekkets hastighetsindeks, altså dekkets anbefalte maks. hastighet.

DOT-MERKING
For at man skal kunne sjekke alder på dekket, benytter de fleste dekkfabrikanter en felles merking som kalles DOT-kode, og du finner også den på dekkets sidevegg. DOT-merkingen på dekksiden oppgir hvor dekket er produsert og hvor gammelt det er. De to første sifrene angir hvilken fabrikk som har produsert dekket, mens de fire siste sifrene angir produksjonstiden. Eksempel nedenfor viser de siste sifrene 2616 som betyr at dekket produsert i uke 26 i år 2016.

EU DEKKMERKING
EU dekkmerking er en ny obligatorisk dekketikett for alle dekk produsert etter november 2012, for på denne måten kunne gi en standard informasjon om rullemotstand/drivstofforbruk, våtgrep og utvendig støy. Dekketiketten har til hensikt å gi sluttbruker bedre informasjon om dekket, slik at valget skal bli enklere ved kjøp av nye dekk.

EU dekkmerking vil gjøre det enklere å sammenligne ulike dekktyper. Eu dekkmerking omfattes av tre egenskaper: drivstofføkonomi, våtgrep og ekstern dekklyd.