GSPEED Norge

Hjem » Innlegg » Informasjon, tips og råd – Luftkompressor

Informasjon, tips og råd – Luftkompressor

Arkiv

 

nuair_aircompressor_2s

Luftkompressor kan være kjekt å ha, for eksempel til å fylle opp fotballen eller bildekket.
En luftkompressor kan brukes til veldig mye, og er spesielt nyttig for mange hobbyfiksere og proffbrukere.
Det finnes mange forskjellige fasonger, små og store kompressorer med ulik ytelse og kapasitet.
Mange tror at jo større tanken på kompressoren er jo bedre, men dette stemmer ikke helt.
Tanken på kompressoren må stå i forhold til kapasiteten på kompressoren.

Det er noen faktorer som avgjør hvilken kompressor en bør velge: Vi kan ta eksempel med en mutter-trekker.

– Det er trykket som avgjør hvor sterk en mutter trekker er. En stor kompressor leverer ikke mere trykk enn en liten kompressor. Dermed er mutter trekkeren like sterk uavhengig av kompressor størrelse.

– Størrelsen på tanken avgjør hvor mye luft en kan bruke før kompressoren starter for å lade opp luft igjen.
Jo større tank jo bedre, men selvfølgelig må systemet være tett slik at det ikke siver ut luft gjennom diverse koblinger.

– Størrelsen på kompressoren bestemmer hvor lang tid den bruker på å lade opp tanken igjen.
Den bestemmer også om den greier å lade opp tanken igjen med et visst forbruk eller om du må ta en pause.
Hvis en mutter trekker bruker 450 liter i minuttet og kompressoren leverer 550 vil den kunne lade opp tanken
selv når du bruker mutter trekkeren. Dette forholdet er spesielt viktig om en planlegger å bruke luftdrevne
vinkelslipere o.l utstyr som går konstant, men mindre viktig er det med en mutter trekker siden en da har pauser i mellom som regel.

– Kvalitet og pris på kompressoren har også mye å si. Billige kompressorer blir fort utslitt hvis de går for mye og for lenge av gangen. Ved kjøp av en kompressor er det lurt at den er fra en anerkjent produsent, og at prisen står i stil til kompressorens størrelse og ytelse.

– Luftkompressorer krever som regel lite vedlikehold, men på olje og reimdrevet kompressorer må det litt vedlikehold til innimellom. Det er viktig å bytte olje med jevne mellomrom, samtidig å sjekke kompressor for feil eller mangler. Reim må byttes ved slitasje.

Eksempel 1: Ved f.eks bruk av mutter trekker ved hjulskift:
Med en liten billig kompressor med 1,5hk og 25 liters tank må du vente en stund mens kompressoren lader opp trykket igjen for hver hjulbolt og du bør ta en liten pause mellom hvert hjul slik at kompressoren får kjøle seg litt ned. Dersom den blir for varm kan den skades.

Dersom du har større kompressor, f.eks 4 hesters kompressor med 200 liters tank, kan du skifte alle hjulene uten at kompressoren starter. Dette fordi at luft kapasiteten varer betydelig lenger med større tank.

Eksempel 2:
Dersom man tar motoren til den lille kompressoren og monterer den på en 200 liters tank. Da kan man skifte alle hjulene uten at kompressoren starter, men når den først starter vil den gå i 30 minutter før den har fyllt opp tanken igjen, siden effekten/ytelsen på motoren er liten. Dette tar ofte lang tid, og kan føles som en evighet. Liten motor (effekt/ytelse) er ikke å anbefale på store kompressor tanker. Effekt, ytelse (hk/Kw) må stå i stil til kompressorens størrelse med tanke på tank volum. Jo større effekt/ytelse jo raskere bygger den opp trykket.

Noe annet man også må tenke på er at store kompressorer fra 400 liters tank og oppvover er tunge og som regel vanskelig å flytte og transportere. Man må også tenke på strømkurser, da de fleste store kompressorer har 3-fas tilkobling. De fleste private forbrukere har 230v-1fas tilkobling. Altså vanlig strømkurs/kontakt som er i alle norske eneboliger. Noen har garasje eller bod med 3-fase tilkobling som ekstra.

Store kompressorer fra som regel 200-800 liters tanker er som regel mest brukt av verksteder og industri.

Det holder som regel mer enn nok med 100-150 liters tank for proffbrukere og hobbyfiksere.

Til vanlig privat bruk og ved bruk av og til holder det gjerne med 25-50 liters tank.
Noen ganger er det til og med nok med en 8 eller 16 liters tank.

Vi anbefaler hobbyfiksere og proffbrukere 100-150 liters reimdrevet luftkompressorer med 230v-1-fas tilkobling.
Disse er som regel enkle og flytte/transportere og kan brukes så og si overalt med tanke på strøm tilkobling.
Dersom man i tillegg har en stor effekt/ytelse på f.eks 3hk og oppover vil den kunne brukes til det meste av krevende luftverktøy. Vi anbefaler helst 2-3 sylindere og 10bar. Og helst med parallell tilkobling/drift. 3 sylindere er og foretrekke med tanke på effekt/ytelse.